Zoeken

Medezeggenschap: praat mee over wat er gebeurt binnen je onderdeel!

Ben je ondergebracht in een veel te oud legeringsgebouw dat elk moment in elkaar kan storten? Denk je dat de inrichting van de kamers anders kan? Vind je het eten bij Paresto te koud? Meepraten over van alles en nog wat binnen jouw onderdeel, dat kan binnen een MC (medezeggenschaps-commissie).

De MC? Dat is toch zo’n praatgroep? Doen die dan ook wel eens wat? Dat is een vraag die je als MC-lid soms voor je kiezen krijgt. Maar vergis je niet: een MC doet heel zinvol werk. Sterker nog: bij veranderingen binnen je onderdeel of organisatie kan de commandant niet om de medezeggenschap heen.

 

Maar de bonden behartigen toch al de belangen van het personeel?

Dat klopt, maar ze doen niet hetzelfde. Wat de bonden, zoals de BBTV, bijvoorbeeld doen, zijn cao-onderhandelingen. Ze onderhandelen dus over jullie loon en toelages. Daarnaast kan je als militair, als je een probleem hebt met je werkgever, steun verwachten van de bond.

Wat de MC doet, is iets anders: die houdt zich bezig met het reilen en zeilen binnen jouw onderdeel. Dan kan het gaan over zoiets als het kerstpakket, of over het organiseren van een familiedag. Maar denk ook aan langlopende zaken.

 

Is het geen probleem voor je carrière om in de MC te gaan? Ziet de commandant je dan niet als een lastpak?

Nee, het is juist goed voor je loopbaan, zowel in als buiten Defensie. Je leert er gewoon heel veel van. Trouwens: de top van Defensie heeft al meer dan eens gezegd, dat een goed werkende medezeggenschap belangrijk is voor een organisatie.  

 

Ondersteuning door de BBTV

Zoals we eerder al zeiden: de onderwerpen waar de MC over praat, zijn andere onderwerpen dan waar de BBTV zich mee bezig houdt. Maar als je lid bent van de BBTV en je zit in een MC, dan kan de BBTV jou wel ondersteunen. Daarvoor kun je terecht bij het ‘Bureau Ondersteuning Medezeggenschap’. Dat kan jou adviseren over allerlei medezeggenschapszaken.

Het is ook mogelijk om als MC het ‘Bureau Ondersteuning Medezeggenschap’ van de BBTV en VBM in te schakelen. Volgens het BMD (Besluit Medezeggenschap Defensie) heeft een MC het recht om een deskundige in te schakelen. Zijn daar kosten aan verbonden, dan heb je de toestemming van de HDE nodig. Omdat aan een deskundige van de VBM en BBTV geen kosten zijn verbonden, heb je daarvoor dus geen toestemming van de HDE nodig.

Als je het ‘Bureau Ondersteuning Medezeggenschap’ inschakelt, kan dat de hele MC adviseren, ook als de leden niet allemaal lid zijn van de BBTV of VBM. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ton van Elst (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 070 3155137).