Nieuws

Jouw ideeën voor de arbeidsvoorwaarden 2022/2023

De leden van de BBTV en VBM hebben in meerderheid tégen de uitkomst van de arbeidsvoorwaardenbespreking voor het jaar 2021 gestemd. Nu stellen we de volgende (misschien wat vreemde) vraag:  

 

Mocht jij ideeën, opvattingen, suggesties, enz. hebben voor de arbeidsvoorwaarden 2022/2023, wil je die dan kenbaar maken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?

 

Bij alle bonden bleek een meerderheid van de leden tegen de uitkomst van de arbeidsvoorwaardenbespreking voor het jaar 2021 te zijn. Dus ook de VBM- en BBTV-leden. Wij willen en kunnen 2021 natuurlijk niet vergeten; defensiemedewerkers hebben ook over dat jaar (hoewel het al voorbij is) recht op een verbetering van hun arbeidsvoorwaarden. Van de andere kant, opnieuw en uitsluitend het gesprek voeren over 2021 met Defensie heeft geen zin. Dat zou betekenen dat een verbetering over 2022 nog lang op zich laat wachten.

In de TRIVIZIER waarin wij de uitkomst van de besprekingen voorlegden, vroegen wij al om input voor de arbeidsvoorwaardenbesprekingen 2022 e.v.. Vele leden hebben daar gebruik van gemaakt door hun wensen kenbaar te maken. Hartelijk dank daarvoor!

 Wij kunnen ons echter heel goed voorstellen die die oproep niet door iedereen is gelezen of inmiddels weer vergeten. Vandaar deze reminder.

Acteur Joes Brauers over zijn maandenlange transformatie tot militair

De nieuwe oorlogsfilm Do not hesitate is de Nederlandse inzending voor Beste Internationale Film voor de Oscars van 2022. Do not hesitate is een indringende psychologische thriller, waarin drie jonge militairen worden uitgezonden naar het Midden-Oosten. De acteurs hebben geen defensie-achtergrond, en kregen daarom maandenlang de tijd om zich op hun militaire rol voor te bereiden. Maar hoe maak je van acteurs ‘echte’ militairen? XRcise interviewde aanstormend acteur Joes Brauers (22), die een van de hoofdrollen vertolkt.

 

Gefeliciteerd, de film is in première gegaan en staat op de longlist voor de Oscars. Hoe heb je de afgelopen tijd beleefd?

Joes: ‘’Ja, echt geweldig. De film wordt goed ontvangen in de pers en door het publiek (Do not hesitate krijgt in de meeste grote kranten 4 sterren, red.). Daar ben ik oprecht heel blij mee. Tegelijkertijd baal ik ook dat de corona-maatregelen nu veel mensen buiten de bioscoop houdt. Maar de eerste reacties zijn lovend, en het maakt veel los, ook onder (families van) veteranen. Heel bijzonder om te zien.’’

 

Je kreeg van de regisseur vooraf de opdracht om in 10 maanden tijd te transformeren in korporaal Erik; de militair die je in de film speelt. Waarom vond hij dat belangrijk?

‘’Regisseur Shariff Korver zei: kom na de voorbereidingsperiode niet als ‘een militair’ op de set, maar als ‘militair Erik’. Hij vertelde met andere woorden dat ik geen ‘soldaatje moest gaan spelen’ in de film. Dat werkt niet. Omdat je als acteur zonder defensie-ervaring al zo veel moet leren over het militair-zijn, ben je snel geneigd om je alleen daarop te focussen. Maar dan vergeet je van de militair óók een mens te maken. Dan krijgt de rol geen karakter.’’

 

Hoe ben je je gaan voorbereiden?

‘’Op verschillende manieren. Ik ben flink aan kracht- en conditietraining gaan doen, om er fysiek als een fitte militair uit te zien. Ik kwam uiteindelijk 8 kilo in spiermassa aan. Maar we hebben ook met verschillende veteranen gesproken, om uit de eerste hand verhalen over uitzendingen te horen. Daarnaast hebben we veel filmmateriaal en documentatie van Defensie bekeken om te zien hoe de opleidingen in elkaar zitten, hoe militairen zich voorbereiden op een missie en hoe ze van een uitzending terugkomen. Ik heb uiteindelijk tientallen docu’s gezien, zoals ‘De uitverkorenen’ over het Korps Mariniers bijvoorbeeld. Ik keek dan wat voor soort jongens ik voorbij zag komen, wat hun drijfveren zijn, en hoe ze onderling communiceren. Maar ook wat voor type militair de opleiding haalt en welk niet en wat het nou eigenlijk betekent om ‘geschikt’ te zijn. Door goed te observeren, kon ik mijn personage langzaam vormgeven.’’

 

Do not hesitate 2

 

Je kreeg als voorbereiding ook een militaire training. Hoe zag dat eruit?

‘’De filmmaatschappij had een militair adviseur ingehuurd; oud-commando Wesley de Blij. Hij is als militair en beveiliger meerdere keren in Afghanistan geweest. Met hem hebben we wekenlang gerepeteerd om alle militaire handelingen in de film zo echt mogelijk te laten lijken. We hebben samen patrouilles gelopen, wapenhandelingen verricht en zelfs een kip geslacht tijdens een survivalinstructie. Vooral het omgaan met onze persoonlijke wapens was belangrijk, want die heb je natuurlijk de hele tijd om je lijf hangen in de film – net als in de realiteit. We hebben eindeloos met de wapens gelopen; hoe hou ik het vast, hoe maak ik het schoon, hoe zorg ik dat ik het wapen nevernooit op een van mijn maten richt. We moesten het bewustzijn ontwikkelen dat je áltijd weet waar je loop heen wijst.’’

 

Werd je na al die voorbereidingen ook langzaam de ‘militair Erik’, die je in de film wilde zijn?

‘’Het viel me op dat de jongens en meiden die voor Defensie gaan werken, op jonge leeftijd in een superprofessionele en gestructureerde organisatie terechtkomen. De discipline en toewijding die ze opdoen, zetten ze in om iets te betekenen voor de wereld, om anderen te helpen en om te kunnen ingrijpen tijdens noodsituaties. Die mindset wilde ik als belangrijkste eigenschap in mijn personage stoppen. Erik moest voor mijn gevoel écht iemand zijn met een sterk moreel kompas, die het verschil wil maken en daar ook naar handelt. Daarnaast had de scriptschrijver bedacht dat Erik ook drummer is. En om daar feeling mee te krijgen, ben ik drumlessen gaan nemen. Ik vond het idee goed gevonden van de schrijver, want het leger heeft, net als drummen, ook een soort ritmische structuur. Eriks manier van bewegen en motoriek lijken dan ook op die van een drummer, en daarom trommelt hij met z’n vingers overal op. Door die details kon ik het personage meer en meer gestalte geven.’’

 

In de film kom jij met twee collega’s (de militairen Roy en Thomas) vast te zitten in woestijngebied nadat jullie pantservoertuig het begeeft. Vervolgens breekt – zonder het plot weg te geven – de pleuris uit. Waar gaat de film volgens jou over?

‘’Wij, de drie jonge militairen, zijn goed getraind en helemaal klaar voor onze uitzending, maar komen tijdens een actie buiten de poort in een situatie terecht, die van alle training afwijkt, en we moeten improviseren. We zijn van de buitenwereld afgesneden en moeten volledig zelfstandig handelen. De film gaat over verantwoordelijkheid nemen, en over twijfel. In een crisissituatie krijg je als manschap orders en ligt de verantwoordelijkheid uiteindelijk niet bij jou, maar wat als dat ineens wel zo is, omdat er geen commandant of kader meer is? Wat doe je in nood, als je het zware gewicht van de juiste beslissing op je schouders voelt drukken? Daar gaat de film in mijn ogen over.’’

 

Lees het volledige interview in de volgende XRcise (nummer 139, verschijningsdatum 24 december).

De film Do not hesitate draait na de lockdown weer in de bioscopen.

 

 

'Als militair draag je een bepaalde verantwoordelijkheid voor de samenleving'

MARN1VB Chiem van Beljouw is met zijn 25 levensjaren veruit het jongste lid van het Algemeen Bestuur (AB) van defensievakbond BBTV/VBM. Als bestuurslid is hij onder meer verantwoordelijk voor het maken van beleid en de uitvoering ervan. Maar waarom wilde hij, als jonge militair, eigenlijk graag het AB in? En waarom vindt Chiem dat meer jonge defensiemedewerkers zich voor hun bond of de medezeggenschap zouden moeten inzetten? De redactie sprak met marinier-verbindelaar Van Beljouw, die net terug is van een uitzending naar Irak.

Uitzending naar Mali; waar heb je recht op?

Uitgezonden naar Mali: waar heb je recht op?

90 collega’s van de luchtmacht zijn momenteel uitgezonden naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Nederland ondersteunt daarmee de VN-missie Minusma met een C-130 Hercules-transportvliegtuig, inclusief bemanning en ondersteunend personeel. De militairen opereren vanuit Bamako en kunnen in het hele land worden ingezet. Maar waar heb je eigenlijk recht op als je wordt uitgezonden? En waar heb je géén recht op? We zetten het voor je op een rij.

Uitkomst overleg en communicatie Defensie

Op 2 december 2021 is in de vergadering van de bonden met Defensie duidelijk geworden dat alle centrales (bonden) hebben aangegeven tegen het “maximaal haalbare pakket binnen de AVW-ruimte van Defensie” te zijn. Er is dus geen nieuwe cao.

Ook uit de poll die Defensie zelf onder de medewerkers heeft gehouden bleek een overgrote meerderheid van de respondenten (78%) tegen het pakket te zijn.

De dag na dit overleg hebben de Minister van Defensie, de Secretaris-Generaal en de CDS, in een bericht op het intranet, een mail aan alle medewerkers en op het internet informatie verstrekt over het overleg die, naar onze mening, onjuist en suggestief is.

Geen akkoord over arbeidsvoorwaarden!

De vakbonden hebben donderdag 2 december 2021 een eensgezind ‘Nee’ uitgesproken over de uitkomst van de arbeidsvoorwaardenbesprekingen (de nieuwe cao). Defensie en de centrales (de bonden) troffen elkaar in een vergadering van het Sector Overleg Defensie.

Presentatie Informatiebijeenkomsten CAO 2021 online

De vakbonden hebben vanwege aangescherpte coronamaatregelen de gezamenlijke informatiebijeenkomsten over de uitkomst van de arbeidsvoorwaardenbesprekingen voor 2021 moeten annuleren.

Om iedereen toch nog zo goed mogelijk te informeren, is de presentatie die voor de informatiebijeenkomsten is gemaakt, door de bonden ingesproken en online gezet.

 

In de beschrijving onder de video zie je tijdcodes staan. Als je niet de hele presentatie wilt bekijken, kun je daarmee alleen die delen bekijken waarin je geïnteresseerd bent.

Zoals eerder gemeld houden alle bonden ook nog hun eigen achterbanraadpleging. Wij roepen alle leden vooral op om hun stem te laten horen. Alleen dan ben je ervan verzekerd dat wat jij vindt van dit cao-voorstel voor 2021, wordt meegenomen om te bepalen of er voldoende draagvlak is voor de uitkomst van de arbeidsvoorwaardenbesprekingen.

Aanmelden belastingservice BBTV en VBM

Je kunt je weer aanmelden voor de belastingservice van de BBTV! Waarom zou je dat doen? Moet je ook aangifte doen als de Belastingdienst zegt dat het niet hoeft? Moet je bang zijn dat je te veel belasting betaalt als je aangifte doet?

Referendum gesloten

cover 001 TJ11Alle stemgerechtigde leden van de VBM en BBTV konden door deelname aan het referendum hun oordeel over de uitkomst van het arbeidsvoorwaarden-overleg kenbaar maken.

 

Het referendum is op 29 november 2021, 17.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Te laat ontvangen stemmen worden ongeldig verklaard.

Op 2 december zal er een ingelaste vergadering van het SOD worden gehouden, waarin de uitslag van de verschillende achterbanraadplegingen door de diverse bonden kenbaar zal worden gemaakt.

 

Correctie: foute tabel in Trivizier

In de Trivizier van november 2021 kunt u de uitkomst vinden van de arbeidsvoorwaarden-onderhandelingen. Helaas is er een fout gemaakt in één van de tabellen. Op pagina 16 en 17 van de Trivizier staan de tabellen van de nieuwe reiskostenvergoeding, gebaseerd op 16,5 cent en 17,5 cent. Tabel E op pagina 16 is juist. Maar op pagina 17 zijn bedragen, behorende in tabel E, ten onrechte ook terechtgekomen in tabel N. Onze excuses voor deze storende fout.

De juiste tabellen vindt u hier.