Nieuws

Extra zorg mogelijk voor jonge ouder en mantelzorger

Militairen die jonge kinderen hebben of mantelzorg verlenen, kunnen bij werkinzet aanspraak maken op extra zorg. Deze regeling is niet nieuw, maar wel nog altijd bij veel defensiemedewerkers onbekend, zo ondervond de BBTV.

Probleem verplichte opleiding Mariniers opgelost

De BBTV heeft een lang maar goed gesprek gehad met het CZSK over het feit dat mariniers verplicht zijn aangewezen ('geselecteerd') voor het doorlopen van de VVO (de korporaalsopleiding). Het resultaat van dit gesprek is positief: het verplichte karakter is eraf en ook zal Defensie geen terugbetalingsverplichting opleggen aan mariniers die wel zijn aangewezen, maar de opleiding niet voltooien.

Waar vind ik de cao-afapraken in de regelgeving?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag, waar de afspraken die gemaakt zijn in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2018-2020, zijn terug te vinden in de regelgeving. 

Onrust bij mariniers over verplichte carrièrestap

Plusminus 60 mariniers der eerste klasse hebben onlangs tijdens een voorlichtingsbijeenkomst toelichting gekregen op een brief die zij eerder ontvingen. Daarin is opgenomen dat het Korps hen graag wil behouden en dat zij daarom geselecteerd zijn voor deelname aan de opleiding tot korporaal. Hiermee heeft het Korps deze mariniers in feite aangewezen en zijn de geselecteerden verplicht de opleiding te volgen.

Op 13 mei jongstleden is vanuit het Korps Mariniers een speciaal daarvoor ingelaste voorlichting georganiseerd, waar plusminus 60 mariniers der eerste klasse is meegedeeld dat zij, vanwege ‘hun verbondenheid en toewijding’, geselecteerd zijn voor de eerstvolgende Voorgezette Vakopleiding (VVO) – de korporaalsopleiding van het Korps Mariniers. Het betreft de aankomende lichting van augustus 2020. De mariniers zouden bij deze bijeenkomst te horen hebben gekregen dat de selectie een verplichting is.

 

Na ontvangen berichten hierover van onze achterban heeft de VBM-BBTV contact gezocht met het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) en is gevraagd hierover zo spoedig mogelijk nadere informatie te verstrekken. Hierbij is aangegeven dat vanuit de vakbond begrip is voor het feit dat de organisatie werknemers wil enthousiasmeren voor het doorlopen van de korporaalsopleiding, maar dat het gekozen middel (het verplichte karakter) in de optiek van de VBM-BBTV niet past binnen afgesproken regelgeving.

 

Inmiddels hebben meerdere ‘geselecteerde’ mariniers zich gemeld bij de vakbond. Zij maken duidelijk kenbaar bezwaar te maken tegen de opgelegde verplichting. CZSK heeft het verzoek tot verstrekken van meer informatie serieus genomen en heeft zeer recent aangegeven hierover in gesprek te gaan met de VBM-BBTV. Middels een voorlichting, die op korte termijn plaats zal vinden, wil CZSK duidelijkheid verschaffen over het toegepaste proces. De VBM-BBTV heeft aangegeven hiervoor open te staan en wacht de uitnodiging af. Wij houden u op de hoogte.

 

(Foto: Aaron Zwaal/MCD)

Fake news over vakantietoeslag

Er gaat een nagemaakt bericht rond, waarin staat dat vanwege Covid-19 er dit jaar geen vakantie-uitkering (vakantiegeld) wordt uitgekeerd. Betaalde voorschotten zouden worden teruggevorderd. Voor alle duidelijkheid: dit bericht is niet juist.

Formeel overleg tussen bonden en Defensie weer opgestart

Defensie en de vakbonden hebben het formele overleg op 12 mei weer hervat. Op 12 maart hadden we besloten alle formele vergaderingen te cancellen, in verband met het coronavirus.

Maatregelen BBTV in verband met corona-virus

In verband met het corona-virus is ook de BBTV genoodzaakt een aantal ingrijpende maatregelen te nemen.  We zullen de komende tijd verder naar bevind van zaken (moeten) handelen. Wij proberen je zo goed als het kan te informeren. De maatregelen zijn:

 

Belangrijke mededeling Belastingservice

In verband met alle maatregelen tegen het coronavirus kunnen wij de Belastingservice niet meer op locaties verlenen. Daarom zijn wij genoodzaakt  om de Belastingservice te cancelen en alle belastingafspraken op alle locaties te annuleren.

 

Omdat de indieningsdatum voor de belastingaangifte 1 mei 2020 is, bieden wij de opstuurservice aan. Dat betekent dat je ons de benodigde documenten - bij voorkeur per e-mail - opstuurt en dat wij jouw aangifte(n) op afstand verzorgen en indienen.

DOE MEE AAN ONDERZOEK CHROOM-6

 
 

Heb je voor 2015 met chroom-6 gewerkt (of ben je er op een andere manier aan blootgesteld) en werkte je op een andere locatie dan de POMS-locaties? Doe dan mee met het onderzoek! Het RIVM onderzoekt nu de situatie rond chroom-6 op andere Defensielocaties dan de POMS-locaties (prepositioned organizational materiel storage-locaties). Is dat op jou van toepassing? Geef je dan op via:

 

  • www.informatiepuntchroom6.nl
  • infoc6&Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 070 376 5476 (bereikbaar ma. t/m vrij. tussen 09.00 en 17.00 uur)

 

Doe ook mee

Voor een goed beeld van de situatie is het belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers aan het onderzoek meedoen.

 

Het Informatiepunt Chroom-6 is onafhankelijk: het staat onder het beheer van het CAOP, een onafhankelijk
kennis- en dienstencentrum voor arbeidszaken.

 

Meld je aan en doe mee aan het online onderzoek!

Aanstellingspremies en rijbewijs-maatregel 2020

Defensie heeft voor 2020 de aanstellingspremies niet verhoogd ten opzichte van 2019. Belangrijkste wijziging ten opzichte van 2019: Ook militairen bij de KMar die worden aangesteld in de rang van wachtmeester gaat Defensie in aanmerking brengen voor de rijbewijsmaatregel. Net als sommige militairen-reservisten bij CLAS en KMar.