Zoeken

Over je pensioen ...

Ook jij spaart voor later. Gewoon, door te werken als militair. Defensie zet dat spaarbedrag, de pensioenpremie, elke maand voor jou opzij bij het ABP, een pensioenfonds.

Het leuke van pensioen is dat je nu spaart voor later. En ook al kan het beter, pensioenfondsen maken redelijke rendementen. Als over 50 jaar de euro van nu nog maar 1 cent waard is, dan heeft het pensioenfonds er in het gunstigste geval toch nog een euro van gemaakt.

En tegen de tijd dat je ‘oud en der dagen zat’ (of was het ‘elke dag zat’?) bent, hoef je dus niet meer te werken.

 

Dat is leuk, maar heb je dan echt genoeg om van te leven? Dat ligt er aan. Dat ligt aan het pensioenfonds, maar ook aan jou. Daarom is goed om te weten dat een paar dingen een onbezorgde oude dag flink kunnen vergallemiezen.

 

Waar moet je dan aan denken?

  • werkloos worden: dan stopt de opbouw van je pensioen; scheelt je al gauw tientallen euri’s per maand als je 65 (67?) jaar bent
  • echtscheiding: omdat dan een deel van je pensioen naar je ex gaat; scheelt je vaak honderden euri’s per maand
  • langdurig (vrijwillig, dus niet vanwege uitzending of detachering) verblijf in het buitenland: omdat je daardoor AOW-uitkering gaat missen

Tip!

Ga je over een jaartje of vier of zes of acht ergens anders werken? Kijk dan of je het geld dat je bij het ABP gespaard hebt (als premie ingelegd hebt) kunt laten overdragen aan het pensioenfonds bij je nieuwe werkgever.

Dat heet ‘waarde-overdracht’. Vraag wel eerst aan het nieuwe pensioenfonds wat je dat oplevert. Soms kun je de ingelegde premie beter laten staan bij het oude fonds.

Vragen over pensioen? Kijk op MijnABP.nl of bel de helpdesk van jullie bloedeigen vakbond, de BBTV, tel 070 3155111.