Zoeken

Weg bij Defensie: Wat gebeurt er met mijn pensioen?

Als fase 1-militair (of BBT’er) heb je een aanstelling bij Defensie, die op een bepaald moment afloopt. De kans bestaat, dat je dan weggaat bij Defensie. Je moet dan op zoek naar een andere baan. Maar, als militair heb je pensioen opgebouwd. Wat gebeurt er met dat pensioen? En wat gebeurt er met je pensioen als je geen nieuwe baan vindt?

 

Ik vertrek bij Defensie en ik vind een nieuwe baan. Hoe zit het met mijn pensioen?

 

Als je binnen de sector overheid en onderwijs aan de slag gaat, blijf je pensioen opbouwen bij ABP. Er verandert dus niets. Ga je buiten deze sector aan de slag? Dan kun je het pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenverzekeraar.

 

Pensioen meenemen, hoe werkt dat?

Als je buiten de sector overheid en onderwijs gaat werken, bouw je geen pensioen meer op bij ABP. Je pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenverzekeraar heet ‘waarde-overdracht’. Dit moet je aanvragen binnen zes maanden nadat je met je nieuwe baan bent gestart. Je vraagt dan aan je nieuwe pensioenverzekeraar wat je voor je ‘oude’ ABP-pensioen krijgt. Daarna beslis je zelf of het financieel gunstig is om het opgebouwde pensioen mee te nemen. Als je akkoord gaat én de financiële positie van zowel ABP als de andere pensioenverzekeraar is voldoende, dan wordt de waardeoverdracht definitief afgerond. Is dat niet het geval, dan wordt de waardeoverdracht uitgesteld.

 

Ik wil mijn pensioen niet meenemen. Wat nu?

Je blijft hoe dan ook recht houden op je pensioen. Je pensioen is alleen niet meer onder één dak geregeld. Je krijgt dus later van meerdere pensioenverzekeraars pensioen uitgekeerd.

 

Ik kan geen nieuwe baan vinden en ben dus werkloos. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Als je een WW-uitkering krijgt, blijf je pensioen opbouwen. Dat is wel veel minder dan toen je nog werkte. Daardoor is je pensioen straks lager dan waarmee je tot nu toe rekening hield. Omdat je tijdens je werkloosheid minder pensioen opbouwt, valt het nabestaandenpensioen voor je partner en kinderen ook lager uit.

 

Ik blijf bij Defensie, maar wil meer of minder gaan werken. Heeft dat gevolgen voor mijn pensioen?

Nee, als je meer of minder gaat werken als gevolg van deeltijdverlof of een flexibele arbeidsduur heeft dat geen invloed op je pensioenopbouw.

 

Verandert mijn pensioenopbouw als ik ouderschapsverlof opneem tijdens mijn diensttijd?

Nee, het opnemen van ouderschapsverlof heeft geen invloed op de opbouw van je pensioen.

 

Kan ik ergens zien hoeveel pensioen ik straks krijg?

Ja, in ‘MijnABP’, je persoonlijke digitale pensioendossier, kun je in één oogopslag zien hoeveel pensioen je straks krijgt en welke keuzes je hebt rondom je pensioen.

Kijk voor meer informatie op www.abp.nl