Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Uitzendbonus: 1000 euro voor 365 dagen

De vakbonden en Defensie zijn het eens geworden over de invoering van een uitzendbonus. Militairen die in totaal 365 dagen uitgezonden zijn geweest ontvangen een bonus van 1000 euro netto.

O ja? Hoe zit dat?

Twee jaar geleden had de politiek het idee gekregen van de uitzendbonus. De Tweede Kamer wilde dat er in het jaar 2009 een bonus zou worden uitgekeerd aan militairen in actieve dienst, die sinds 1994 ten minste drie maal voor de duur van in totaal ten minste twaalf maanden uitgezonden waren geweest. Die militairen zouden dan 1000 euro krijgen.

Maar de BBTV was niet zo enthousiast over dit plan uit de politiek. De bonden hebben er toen wel met Defensie over gesproken. Dat gebeurde tijdens de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. De bonden en Defensie konden het toen niet eens worden over een goede regeling.

Hoezo? Wat was dan het probleem?

De BBTV vond het niet handig om een éénmalige bonus uit te keren, aan militairen die toevallig in 2009 aan de criteria voldeden. Want dat was toen het plan. Dat vonden we niet terecht: als je dan in 2010 aan de voorwaarden zou voldoen, of in 2011, zou je immers niets krijgen.

Waarom zijn jullie nu wel akkoord?

Omdat de uitzendbonus nu structureel wordt, en dus niet eenmalig. Dus ook militairen die in de toekomst aan de voorwaarden voldoen, kunnen dan de bonus krijgen. En de voorwaarden zijn ook veranderd.

Wat zijn dan de voorwaarden?

Een uitzendduur van 365 dagen is voldoende. Dus de eis dat er sprake moet zijn van ten minste drie uitzendingen, is losgelaten. Of die 365 dagen nou verdeeld zijn over een, twee of die uitzendingen maakt niets uit.

Mooi. Wanneer kan ik cashen?

Nou, Defensie gaat de komende tijd de uitvoering van de regeling op zich nemen. Wanneer je het bedrag kunt verwachten, kunnen we nog niet voorspellen.

Maar ik ga binnenkort de dienst uit. Loop ik dan die bonus mis?

Maak je geen zorgen, militairen die de dienst uit gaan of al de dienst uit zijn (sinds 1 januari 2009) en aan de voorwaarden voldoen, hebben ook recht op de uitzendbonus. Maar het zal waarschijnlijk wel even duren voordat je ‘m ontvangt.

Welke dagen tellen allemaal mee?

De Regeling voorzieningen bij vredes- en humanitaire operaties (VVHO) wordt gevolgd. Dus ook dagen onderweg en de adaptatieperiode op bijvoorbeeld Kreta tellen mee.

Telt mijn periode in de West ook mee?

Nee, de tijd die voor Defensie je in de West doorbrengt, telt niet mee. Dat is een plaatsing, geen uitzending.