Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

KMS geeft recht op MBO 3-diploma

De Initiële Vorming Onderofficier (IVO) op de KMS in Weert is erkend als een opleiding op MBO-3 niveau. Dat betekent dat KMS-militairen na een korte aanvullende opleiding het MBO 3-diploma kunnen aanvragen. En dat is goed nieuws.


Defensie moet militairen een goede uitgangspositie bieden op de arbeidsmarkt. Daarover zijn met de bonden afspraken gemaakt bij de invoering van het FPS (flexibel personeel systeem).

Een onderdeel van die afspraken is het certificeren of accrediteren van de eigen (Defensie-)opleidingen. Dat houdt in dat Defensie deze opleidingen waar nodig moest aanpassen, en dat de opleiding daarna erkend kan worden als bijvoorbeeld mbo, hbo, master of bachelor opleiding. Het voordeel daarvan is dat zo’n diploma veel meer waarde heeft in de burgermaatschappij.

Dit is helaas een langzaam proces. Sinds september 2011 hebben drie wetenschappelijke opleidingen van de NLDA al het stempel ‘bachelor opleiding’ (Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie).

Nu wordt dus ook aan de opleiding van onderofficieren zo’n burgerdiploma gekoppeld.

Defensie hoopt dit jaar nog diverse opleidingen (logistiek, administratie, maritiem, facilitaire dienstverlening) voor onderofficieren te kunnen waarderen. Naar verwachting zal eind 2014 het merendeel van deze opleidingen recht geven op een burgerdiploma.

Daarmee worden de kansen van militairen op de arbeidsmarkt vergroot. Hoewel het langzaam gaat, zijn we blij dat er weer een stap is gezet in de verbetering van het personeelssysteem.