Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Recht op tegemoetkoming woon-werkverkeer?

Hoeveel tegemoetkoming in de kosten van je woon-werkverkeer kan je krijgen? Daarvoor is belangrijk, of je wel of niet een 'eigen huishouding voert'. Woon je bij je ouders, dan voer je géén eigen huishouding. Je krijgt dan veel minder vergoeding voor je woon-werkverkeer.


Dit is geregeld in het 'Verplaatsingskostenbesluit Defensie'.

Woon je alleen, of woon je samen met je man / vrouw, dan voer je wel een eigen huishouding. Woon je samen met je partner en heb je een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, ook dan voer je een eigen huishouding.


Maar wat als je bijvoorbeeld samenwoont met een huisgenoot of een collega, zonder samenlevingscontract?

Daarover heeft de VBM en BBTV kort geleden een rechtszaak gevoerd.


Van het 'voeren van een eigen huishouding' is sprake als je een zelfstandige woonruimte bewoont.

Maar wat is dan precies een zelfstandige woonruimte? Dat was de vraag tijdens deze rechtszaak. Defensie vond dat een militair, die met een huisgenoot samen woont, niet een eigen huishouding voert. Want – zo zegt Defensie – deze militair moet de toegangsdeur, net als de keuken en het toilet van de woonruimte delen met de huisgenoot. Volgens Defensie is hierdoor géén sprake van het bewonen van zelfstandige woonruimte.

Maar volgens de rechter ziet Defensie het verkeerd.

Volgens de rechtbank staat helemaal niet in de regelgeving dat bij het bewonen van woonruimte met een huisgenoot, geen sprake zou zijn van het bewonen van zelfstandige woonruimte.


Een militair die samen met een huisgenoot woont, bewoont volgens de geldende regelgeving dus wèl een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je een 'eigen huishouding voert' en dat je dus recht hebt op de bijbehorende tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer.

De rechter deed de uitspraak op 23 januari. Defensie moet een nieuwe beslissing nemen. Het is nog niet bekend wat die beslissing is.

Wel staat vast dat Defensie fout zat, toen het ministerie de militair een tegemoetkoming in de kosten van het dagelijks reizen weigerde.

Nog meer druk: verboden onderscheid:

Het lijkt er op dat het Verplaatsingskostenbesluit aan een grondige herziening toe is. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat de regeling onderscheid maakt naar burgerlijke staat. Dat is volgens het College verboden.