Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Leuke meid, stuur maar weer terug …

Je mag als militair niet zo maar verliefd worden. Dat vindt moedertje Hennis maar niks. Kom op zeg, die meid die jij opduikelt, zou zo maar een bedreiging kunnen vormen voor de Nederlandse staatsveiligheid ...

De BBTV heeft regelmatig bonje met Defensie over het verstrekken van verklaringen van geen bezwaar (vgb) aan onze leden. Wie als militair zo'n verklaring niet krijgt, kan niet de dienst in of moet met ontslag.

Veel militairen met een partner uit het buitenland, komen daardoor in de problemen.

Waarom? Omdat Defensie (lees: de MIVD) de gangen van jou en je partner na moet kunnen gaan in de 5 jaar voor het begin van het veiligheidsonderzoek.

Dat is een probleem als de Nederlandse inlichtingendiensten geen contacten onderhouden met inlichtingendiensten in het land waar de partner vandaan komt.

In dat geval is het dus je partner of jij.

Dat is ook een probleem als je zelf (afgezien van uitzendingen) een tijdje (langer dan 3 maanden) in zo'n land bent geweest.

De minister wil niet zeggen met welke buitenlandse inlichtingendiensten Nederland samenwerkt voor het uitwisselen van 'justitiële en politieke antecedenten'. Dat moet je zelf maar vragen aan de beveiligingsfunctionaris.

Wij vinden dat raar. Daarom publiceren we hier een lijst met landen waar het om gaat. Je kunt als militair beter geen liefje uit zo’n land meenemen. Let op: dit is geen definitieve lijst. We zullen de lijst regelmatig aanpassen.