Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

‘We moeten Defensie nu repareren’

Interview met sergeant-majoor der mariniers Dani van de Weijer

Wil jij je inzetten voor de belangen van je defensie-collega’s? Verschillende afdelingsbesturen van de BBTV en VBM kunnen nog versterking gebruiken. Als afdelingsbestuurder lever je een waardevolle bijdrage, zonder dat het veel tijd hoeft te kosten. Het gaat om vrijwilligerswerk, maar wel met een onkostenvergoeding.

SMJR Dani van de Weijer (39) is één van onze afdelingsbestuurders. Hij maakt deel uit van de afdeling Doorn. De BBTV-redactie sprak Dani op het vakbondskantoor in Den Haag.

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

“Ik ben opgekomen in 2001, in 2003 via de genie (assault engineers) naar Irak gegaan, in 2005 en 2006 naar Afghanistan met TACP, wat staat voor Tactical air control party, dus het aansturen van vliegtuigen. In 2008 de onderofficiersopleiding. Toen naar Texel bij de bootgroep, in 2012 naar Somalië en counter drugs-operaties in de West. In 2013 sergeant geworden. In 2015 naar Curaçao voor Bureau Operaties (N3). Toen naar opleidingsland, instructeur tactische communicatie. In 2019 weer operationeel op Texel en daarna voor noodhulp naar de Bahama’s, haha, ik ben echt overal geweest.”

Wat vind jij van de Defensienota 2022?

“In eerste instantie zeg ik: fantastisch. Bij het Korps Mariniers krijgen we de 120mm terug, de marine krijgt kruisraketten, er komen meer vliegtuigen. En dat is broodnodig, want we moeten Defensie nu echt repareren. Er is bijvoorbeeld nog steeds niet voldoende munitie, ook niet voor klein kaliber wapens. Het geld is er, maar het probleem van de tekorten is daarmee nog niet opgelost.

Als ik even uitzoom en naar Defensie in het algemeen kijk, dan zijn wij ingericht om te bezuinigen en niet om geld uit te geven. Waar ik bang voor ben is dat we allemaal kleine projectjes krijgen die vervolgens doodbloeden. We moeten oppassen dat we die fout niet gaan maken.”

Welke toekomst zie je voor jezelf binnen Defensie?

“Ik moet nog 22 jaar en voor mij zijn leuke en mooie functies belangrijk. Na mijn huidige functie ga ik waarschijnlijk varen op de Johan de Witt. Ik ga niet drie jaar een functie doen waar ik niets aan vind, alleen voor de strepen. Dat elitaire: ‘Ik ben marinier en de rest stelt niets voor’, past helemaal niet bij mij. Ik heb van alles gedaan en wil me niet focussen op maar 1 krijgsmachtdeel.”

Waarom ben je afdelingsbestuurder geworden?

“Ik wilde inspraak hebben in de arbeidsvoorwaarden en wat er verder allemaal speelt. Daarnaast zag ik dat veel ‘grijze postduiven’ (ouderen) bestuursfuncties binnen de vakbond bekleden. Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect daarvoor, maar zij voelen minder goed de pijn die wij voelen op de werkvloer.”

Wil jij je net als SMJR Van de Weijer ook inzetten voor het defensiepersoneel? Stuur dan een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.