Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Ziek of arbeidsongeschikt: krijg ik dan nog mijn salaris?

Als beroepsmilitair kun je net als ieder ander ziek of arbeidsongeschikt worden. Het is natuurlijk niet te hopen dat het je overkomt, maar als het gebeurt, kan dat ook gevolgen hebben voor je inkomen. Je hebt recht op een uitkering of een aanvullend inkomen, maar hoeveel is dat? En wanneer krijg je het?

Als je ziek wordt en voor langere tijd niet meer kunt werken betaalt Defensie jouw salaris een heel jaar volledig door. Ben je na een jaar nog steeds ziek en kun je helemaal niet werken, dan krijg je van je werkgever 70% van je loon doorbetaald. Als je wel een klein beetje kunt werken, bijvoorbeeld een paar uur per week, dan krijg je over die uren je gewone volledige salaris en over de niet-gewerkte uren 70% van je salaris.

Wat gebeurt er met mijn salaris als ik ziek word?

En hoe gaat het verder als ik niet meer beter word?

Het kan gebeuren dat je na twee jaar nog steeds ziek blijft. Je wordt dan gekeurd door UWV, en de keuringsarts kan bepalen dat je voor een deel of helemaal arbeidsongeschikt bent. Als dat het geval is kun je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent heb je geen recht op een uitkering. Tijdens je ziekteperiode en voor het deel dat je arbeidsgeschikt bent gaat je pensioenopbouw gewoon door.

Is dat alles wat ik krijg?

Nee, je hebt als militair recht op een aanvulling, de zogeheten bovenwettelijke uitkering. Dit geldt ook als je een tijdelijk contract hebt. Je werkgever kan je ontslaan als je dienstongeschikt bent. Na je ontslag krijg je een Militair ArbeidsongeschiktheidsPensioen van ABP. Als je ziekte ontstaan is na een bedrijfsongeval wordt je pensioen extra verhoogd. In de loop van 2009 verandert de regeling voor de bovenwettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Wat er verandert kun je later dit jaar vinden op de website van ABP.

En wat als ik een tijdelijk contract heb?

Ben je maar tijdelijk in dienst van Defensie en word je ziek, dan betaalt Defensie het eerste ziektejaar 100% van je salaris. Daarna krijg je een half jaar 70% van je salaris, ook als je contract afloopt. Als je ziek bent geworden door of tijdens je werk als militair, dan krijg je 100% van je salaris.

Kijk voor meer informatie op de website van ABP (www.abp.nl > U bent actief militair > Ziek en arbeidsongeschikt).