Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

BBTV wint rechtszaak over vergoeding cannabis-olie

Het verzoek van een oud-militair om vergoeding van medicinale cannabis-olie werd vorig jaar door het ABP afgewezen. De betreffende oud-defensiemedewerker heeft al langere tijd te kampen met forse lichamelijke klachten waartegen aanvankelijk niets leek te helpen. De medicinale cannabis-olie die de huisarts uiteindelijk voorschreef, hielp de pijn wél te verlichten. De afwijzing tot vergoeding was daarom een grote teleurstelling voor haar.

In militaire dienst

Zij, de oud-collega, had een beroep gedaan op een regeling die een vergoeding aan oud-militairen kan bieden voor ziektekosten die de eigen ziektekostenverzekeraar niet vergoedt. Het gaat hier, voor alle duidelijkheid, om ziektekosten voor een aandoening die in militaire dienst is ontstaan.

De rechtbank vond het ook ongerechtvaardigd

Wij, het juristenteam van de BBTV, hebben bezwaar gemaakt tegen deze afwijzing. Nadat het bezwaar ongegrond werd verklaard, zijn we voor de oud-militair in beroep gaan bij de rechtbank Den Haag. We wisten namelijk dat oud-militairen met psychische klachten cannabis-olie wel vergoed krijgen. Daarnaast werd ons tijdens de juridische procedure duidelijk dat actief dienende militairen het middel ook kunnen verkrijgen. In onze ogen is het daarom onterecht dat het middel wel aan die groepen militairen, maar niet aan deze oud-militair met lichamelijke klachten, vergoed wordt. De rechtbank vond het onderscheid ook ongerechtvaardigd en gaf ons daarom gelijk. Het ABP heeft daarop besloten om het middel toch te vergoeden. Dat betekent veel voor onze cliënt, die nu zonder zich zorgen te hoeven maken over de kosten, het middel kan blijven gebruiken.

Helpdesk

Is jou ook onterecht een vergoeding geweigerd voor ziektekosten voor een aandoening die in militaire dienst is ontstaan? Neem dan contact op met de BBTV-helpdesk, via: 070 31 55 111 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.