Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Het verhaal van de samenhokkende militair

Het verhaal van samenhokkende militair

Korporaal Snijder wil gaan samenwonen met zijn vriendin. Dat is natuurlijk heel leuk en gezellig, maar korporaal Snijder kijkt verder dan zijn neus lang is en ziet een probleempje. Hij is namelijk nog niet getrouwd en moet daar ook nog even niet aan denken.

Wat is dan het probleem, zou je zeggen? Nou: voor mensen die getrouwd zijn, heeft de wet een aantal dingen geregeld. Denk bijvoorbeeld aan een partner-pensioen als 1 van beiden overlijdt. Of denk aan de erfenis. Heb je niets geregeld, dan gaat de erfenis van je vriend/vriendin aan jouw neus voorbij.

Geregistreerd partnerschap

Nou kan Snijder in plaats van trouwen ook een ‘geregistreerd partnerschap’ aangaan op het gemeentehuis. Maar … dat is nogal een beslissing. Voor de wet is een geregistreerd partnerschap bijna gelijk aan een huwelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat Snijder, nadat hij en zijn vriendin weer uit elkaar gaan, alimentatie moet betalen. En je bent binnen een geregistreerd partnerschap beide verantwoordelijk voor elkaars schulden. Ook heb je een ‘onderhoudsplicht’ ten opzichte van elkaar. Hoewel Snijder en zijn vriendin natuurlijk hééél veel van elkaar houden, is hij daar misschien nog niet aan toe.

Samenlevingscontract

En dan … is er nog een mogelijkheid: een samenlevingscontract. Zo’n samenlevingscontract sluit je af bij een notaris. Dit contract geeft tot op zekere hoogte dezelfde rechten als een huwelijk/geregistreerd partnerschap. Samen met de notaris kun je bepalen wat er wel en niet in het contract komt te staan.

Bijvoorbeeld hoe de kosten van de gezamenlijke huishouding (en eventueel de inkomsten) verdeeld worden, welke spullen persoonlijk eigendom zijn en welke gezamenlijk. En, heel belangrijk, wat gebeurt er als je weer uit elkaar wilt gaan? Hoe worden de samen gekochte spullen verdeeld, wie mag er in de woning blijven? enzovoort.

Het afsluiten van een samenlevingsovereenkomst is veel regelwerk en het is duur: reken op zo’n 600 euro. Terwijl een geregistreerd partnerschap je maar een paar tientjes hoeft te kosten. Moeilijk, moeilijk.

Gelukkig is er speciaal voor BBTV-leden nog een derde mogelijkheid: het ‘verkorte samenlevingscontract’.

Verkort samenlevingscontract

De BBTV werkt samen met “Bolscher Van der Brug Huzink Notarissen”. Die bieden, als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, een verkorte samenlevingsovereenkomst aan voor € 165. Deze beperkte samenlevingsovereenkomst is veel minder uitgebreid dan de ‘normale’ samenlevingsovereenkomst. Maar het zorgt er wel voor dat korporaal Snijder of zijn vriendin in aanmerking kan komen voor

- een uitkering bij overlijden, partnerpensioen bij overlijden,

- een ziektekostenverzekering als ergens anders geen aanspraken bestaan,

- een verhuiskostenvergoeding als ze, na overplaatsing, binnen 25 kilometer van het werk gaan wonen

- en een tegemoetkoming in de kosten van het woon-werkverkeer.

Ook komt hij in aanmerking voor een hogere buitenlandtoelage als zijn partner meeverhuist naar het buitenland. En als bij tewerkstelling in het buitenland zijn vriendin in hun huis in Nederland blijft wonen, heeft hij recht op gratis huisvesting en voeding.

Bovendien is er geen inhouding op het salaris als hij van huisvesting en voeding van rijkswege gebruik moet maken (bijvoorbeeld tijdens opleidingen).

In geval van persoonlijke- of familie-omstandigheden kan Snijder buitengewoon verlof krijgen.

De verkorte samenlevingsovereenkomst is veel ‘beperkter’ dan een gewone samenlevingsovereenkomst. Hij is vooral geschikt voor de ongehuwd samenwonende militairen die allebei geen kinderen hebben en geen woning in eigendom hebben.

Wat moet korporaal Snijder doen?

Hij is er nog niet helemaal uit en gaat er nog eens goed over nadenken. Ook gaat hij bij de gemeente en de notaris overleggen over wat voor hun het beste is. En dat is heel verstandig van korporaal Snijder.

Stel, ik kies voor zo’n verkort samenlevingscontract! Hoe pak ik het aan?

Eerst moet je een ‘scan’ invullen, om te weten of de verkorte samenlevingsovereenkomst voor jou geschikt is. Je moet daarnaast een bijgevoegd vragenformulier volledig invullen (te downloaden op de vorige pagina).

Dit formulier en de scan moet je indienen, samen met

  • een kopie van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) van jezelf en je vriend/vriendin
  • en een uittreksel uit de registers van de burgerlijke stand van jullie allebei (dat haal je bij de gemeente). Dit uittreksel mag niet ouder zijn dan één maand en moet gegevens bevatten van het huidige adres samen met de datum waarop jullie voor het eerst op hetzelfde adres stonden ingeschreven (dat kan dus een ander adres zijn en dus een andere gemeente).

Al deze papieren moet je indienen bij het secretariaat van de BBTV. Die stuurt deze papieren vervolgens door naar Bolscher Van der Brug Huzink Notarissen.

De notarissen zullen dan per post, in drievoud, een afschrift van het beperkte samenlevingscontract toesturen. Eén afschrift moet je zo snel mogelijk afgeven aan de personeelsdienst van het onderdeel waartoe je behoort. De personeelsdienst zorgt voor het doorzenden naar het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Na registratie door het ABP ontvang je een bevestiging van hen. Een afschrift van die brief wordt toegezonden door het ABP aan de personeelsdienst.

Daarmee is de aanmeldingsprocedure voltooid.

Vragen over het verkorte samenlevingscontract kun je stellen aan Bolscher Van der Brug Huzink notarissen (033 4670700 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tel. 070 3155111)

Wil je meer informatie over het geregistreerd partnerschap, neem kan contact op met de gemeente waarin je woont.