Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) is de BBTV gesloten!

 

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur! 

Bij spoedeisende zaken: tel. 070 3155111, keuzemenu toets 4

 

 

BBTV bezoekt NAVO-oostflank

Op bezoek bij het Nederlandse F-35-detachment in Polen

Met 8 F-35’s en 170 man personeel bewaakt de Koninklijke Luchtmacht vanuit Polen het luchtruim aan de oostflank. Daarnaast wordt er intensief met bondgenoten getraind. De F-35’s zijn op de Poolse vliegbasis Malbork gestationeerd en kunnen binnen enkele minuten opstijgen om een toestel te onderscheppen.

 

BBTV-voorzitter Jean Debie (3e van rechts) bij een F-35 op vliegbasis Malbork

*BBTV-voorzitter Jean Debie (3e van rechts) bij een F-35 op vliegbasis Malbork 

 

De Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim bracht onlangs een werkbezoek aan het detachement van de KLu. De CDS nodigde de voorzitters van de vakbonden uit om mee te reizen. BBTV-voorzitter Jean Debie was aanwezig en sprak met de Nederlandse en Poolse defensiecollega’s ter plaatse over hun werkzaamheden. Het belang van zulke werkbezoeken is groot: hierdoor krijgen wij als vakbond een goed beeld van actuele defensieoperaties en het conflict aan de Europese oostgrens.

 

 

F-35 Lightning II-jachtvliegtuig

De F-35 Lightning II is een ‘multimission’ gevechtsvliegtuig. Dit betekent dat het toestel tegelijkertijd verschillende taken kan uitvoeren. De F-35 vervangt het F-16-jachtvliegtuig, dat al sinds 1979 in gebruik is. Het is een zogenoemd ‘vijfde generatie gevechtsvliegtuig’ met een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties en hoogwaardige stealth-eigenschappen. Daardoor is de F-35 minder zichtbaar voor radarsystemen. Het toestel is onder meer uitgerust met het GAU-22/A-snelvuurkanon en, afhankelijk van het type, een uiteenlopend wapenpakket (zoals de AMRAAM-raket en de JDAM-bom).