Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Opleiding, omscholing of begeleiding van werk naar werk

Nog maar een klein deel van alle militairen blijft zijn hele werkzame leven bij Defensie. De meesten moeten vroeg of laat op zoek naar ander werk.

Dan is het belangrijk dat je op de arbeidsmarkt goed beslagen ten ijs komt. Dus met ervaring waar je iets mee kunt, maar ook met één of meerdere diploma’s.

Daar wilden de bonden eens wat meer vaart achter zetten. Begin dit jaar zijn we met Defensie en de Politie het ‘Sectorplan’ overeengekomen. Het Sectorplan bestaat uit een aantal verschillende projecten voor omscholing, of begeleiding van werk naar werk, voor personeel van de Politie en/of Defensie.

Eén van die projecten is bijvoorbeeld het project ‘Waardering en Validering’. Het idee achter dit project is dat veel Defensie-medewerkers veel ervaring hebben en opleidingen hebben gevolgd, maar niet een diploma of certificaat hebben dat waarde heeft in de burgermaatschappij.

Dit project resulteerde in juli in een eerste diploma-uitreiking. 30 mariniers kregen een MBO-2 of MBO-3 diploma ‘Grondoptreden’ uitgereikt.

Hoe is dat diploma tot stand gekomen? Een aantal ROC-scholen zijn heel goed gaan kijken naar de opleidingen die de mariniers eerder al gevolgd hebben. De Elementaire Vakopleiding bleek al 80 % overlap te hebben met civiele opleidingen. Tel daar de rijopleidingen bij, en de mariniers hoefden alleen nog maar 3 weken intensief les te volgen in de ‘generieke vakken’ Engels, Nederlands, rekenen en ‘loopbaan en burgerschap’. Al met al was dat voldoende voor een MBO-diploma.

Nou zul je misschien zeggen: wat heb je in de burgermaatschappij aan een MBO-diploma ‘Grondoptreden‘?

Misschien niet veel, maar het is wél een MBO-diploma.

Wil jij eens kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn? Of heb je meer vragen naar aanleiding van dit artikel? Kijk dan op www.paarspartnerschap.nl