Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Wel of geen Verklaring van Geen Bezwaar

Stel: je bent een keer in een vechtpartij verzeild geraakt. Je bent daarna door de rechter veroordeeld voor mishandeling. Kan je dan je Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kwijt raken?

Ja, dat kan. Door jouw gedragingen (ook buiten de diensturen!) kan je je VGB verliezen. En dat is een groot probleem, want zo’n VGB heb je nodig als militair. Krijg je geen VGB, dan kan dat leiden tot ontslag. Bij de BBTV worden regelmatig militairen met zo’n probleem begeleid.

Wanneer raak je nou je VGB kwijt en wanneer niet?

Ten eerste is het belangrijk, om te weten of je bent veroordeeld voor ‘eenvoudige mishandeling’ (artikel 300 lid 1 Wetboek van Strafrecht) of een zwaardere vorm van mishandeling. Ben jij veroordeeld voor een eenvoudige mishandeling? Dan wordt bij de beoordeling over jouw VGB ook de mening van jouw commandant meegewogen. Heb je een zwaardere vorm van mishandeling op je geweten, dan kan hij geen goed woordje voor je doen.

Heb je iemand alleen een paar stompen verkocht, dan is er waarschijnlijk sprake van ‘eenvoudige mishandeling’. Heb je met opzet iemands benen afgezaagd, dan is er bijvoorbeeld sprake van ‘zware mishandeling met blijvend letsel’.

Nou zal dat laatste niet zo vaak voorkomen, maar we kennen ook voorbeelden van vechtpartijen waarbij een bierglas gebruikt werd, en zelfs een misdraging op het sportveld waardoor een militair zijn VGB dreigt te verliezen. Deze militair was tijdens een sportwedstrijd extreem hard ingekomen, waardoor een tegenstander een been brak.

Maar om even terug te komen op de hoofdvraag: wanneer verlies je je VGB?

In de beoordeling of jij wel of geen VGB krijgt, tellen een paar dingen mee:

- Wat is het strafbare feit waarvoor je voor de rechter moest verschijnen?

- Wanneer heb je het strafbare feit gepleegd? (Dat is belangrijk, omdat Defensie tot maximaal 10 jaar terug kan kijken, en meestal maar tot 8 jaar. Is het strafbare feit langer geleden, dan heb je er geen last meer van.)

- De zwaarte van de straf die de rechter heeft opgelegd.

Als ‘zware straf’ wordt gezien een taakstraf van minstens 40 uur, een gevangenisstraf van minstens 20 dagen of een boete van minstens € 1000. Blijft jouw veroordeling daar onder, dan zal je je VGB waarschijnlijk kunnen houden.

- Was je minderjarig toen je het strafbare feit gepleegd hebt?

Dan zal Defensie milder zijn.

Er is mij een transactie aangeboden. Dat kost me behoorlijk wat centen, maar dan ben ik verder toch van het gezeur af?

Nee! Een transactie weegt even zwaar als een rechterlijke veroordeling! Denk dus altijd na of je er goed aan doet om een transactie te aanvaarden. Is het bedrag hoger dan € 1000, dan raak je je VGB waarschijnlijk kwijt.

Is het niet raar dat militairen dubbel worden gestraft? Of soms zelfs driedubbel. Je krijgt een veroordeling van de rechter, soms een disciplinaire straf en dan raak je ook nog eens je baan kwijt?

Tja … het is niet anders. De hoogste bestuursrechter vindt dit niet onterecht. Het intrekken van een VGB staat geheel los van de strafrechtelijke en disciplinaire ‘veroordelingen’.

Als je een besluit hebt ontvangen waarbij de VGB is ingetrokken (of een voornemen daartoe), dan kun je voor meer advies contact opnemen met de BBTV.