Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Wat als je verlof wordt ingetrokken?

Stel, je wilt op vakantie. Je verlof wordt goedgekeurd. Daarna boek je een reis. Je betaalt je vliegtickets, enzovoort. En dan hoor je ineens dat je verlof wordt ingetrokken. WTF? Kan dat?

Ja, dat kan, maar niet altijd. Verlof dat al is goedgekeurd, kan worden ingetrokken wanneer de ‘belangen van de dienst dit uitdrukkelijk vereisen’. Er moet dus wel heel wat aan de hand zijn! Bijvoorbeeld een uitzending. Of de kroning van een nieuwe koning. In zo’n geval kan verlof dat is goedgekeurd, weer worden ingetrokken.

Maar … je hebt al kosten gemaakt!!

Voor die kosten kan je een vergoeding krijgen van Defensie. Dat lees je in Algemeen Militair Ambtenaren Reglement, hoofdstuk 8, artikel 67.

Artikel 67 Vergoeding van schade ten gevolge van het niet doorgaan of beëindigen van verlof

  1. De militair aan wie een verlof is verleend en die geldelijke schade lijdt als gevolg van het geheel of gedeeltelijk intrekken van dat verlof krachtens artikel 65, eerste lid, als gevolg van het geheel of gedeeltelijk beëindigen van dat verlof krachtens artikel 65, vierde lid, of als gevolg van een verbod als bedoeld in artikel 12e van de Militaire Ambtenarenwet 1931, heeft aanspraak op vergoeding van die schade, voor zover hij die redelijkerwijs niet heeft kunnen voorkomen.

  2. Aan de militair die met het oog op de besteding van een verlof waarop hij aanspraak kan doen gelden maar dat hem nog niet is verleend, met schriftelijke instemming van degene die tot het verlenen van het verlof bevoegd is, bepaalde voorzieningen heeft getroffen en:
    a. aan wie het verlof wordt geweigerd om redenen die op het tijdstip waarop de instemming werd verleend niet konden worden voorzien, of
    b. wiens voorgenomen besteding van het verlof als gevolg van een verbod als bedoeld in het eerste lid geen doorgang kan vinden, kan door het hoofd defensieonderdeel een gehele of gedeeltelijke vergoeding worden toegekend van de geldelijke schade die hij als gevolg van die weigering of dat verbod heeft geleden.

Je kunt je geld dus terugkrijgen van Defensie. Maar let wel even op wat er in het onderstreepte stuk staat: het moet zo zijn, dat je deze schade (dus je gemaakte kosten) redelijkerwijs niet hebt kunnen voorkomen. Deze zin wil wel eens zorgen voor discussie. Defensie zegt dan: jij had de kosten kunnen voorkomen, door een annuleringsverzekering af te sluiten! Dus je krijgt niet alles vergoed.

Op zich is het natuurlijk niet verplicht om een annuleringsverzekering af te sluiten. Maar wij raden je aan om wél zo’n verzekering af te sluiten. Het kan je een hoop gezeur schelen.